2. KENALI TRANSFER FACTOR

Apa Itu Transfer Factor?

Transfer factor dipercayai mengandungi protein dan RNA, tetapi tiada DNA. Saiznya yang kecil - molekul yang beratnya kurang dari 10,000 - membuatkan ia tidak menyebabkan alergi dan membolehkan ia mengekalkan potensi penuh apabila diambil secara oral. Kolosterum semua mamalia sebenarnya kaya dengan transfer factor, dan sangat penting untuk menganugerahkan imuniti pasif kepada bayi yang baru dilahirkan melalui penyusuan badan.

Transfer factor adalah molekul mikroskopik dan semula jadi yang berada di dalam tubuh setiap manusia dan binatang. Mereka adalah utusan, menghantar maklumat imuniti mengenai kehadiran ancaman kepada imun - sama ada dalaman atau luaran - dan bagaimana hendak bertindakbalas dengan betul, dari satu sel imun ke satu sel imun yang lain.

Transfer factor dikeluarkan oleh limfosit dengan fungsi imuniti perantara-sel. Mereka membawa imuniti sel-perantara khusus-antigen (hipersensitiviti jenis tertangguh) limfosit ibu  kepada limfosit yang belum sensitif atau mentah. Mereka juga boleh meningkatkan aktiviti ransangan imun antigen tidak khusus limfosit penerima.


Transfer factor memindahkan maklumat imuniti - mengenali patogen dan gerak balas imun yang sesuai - melalui unsur (molekul atau sel) pencetus, penindas dan khusus-antigen.
 • Unsur pencetus membolehkan transfer factor membantu gerak balas imun terhadap jangkitan viral, parasit, malignan, penyakit mikobakterial, penyakit bakterial, jangiktan fungus, penyakit autoimun dan penyakit neurologikal. Molekul ini dapat memindahkan gerak balas imun dalam tempoh bawah 24 jam dan dengan ketara dapat mengurangkan atau menghapuskan gejala penyakit.
 • Unsur penindas mengawal sistem imun dari gerak balas yang berlebihan, seperti gerak balas terhadap debunga dan jisim asing yang lain, begitu juga dengan sel tubuh sendiri seperti dalam kes penyakit autoimun.
 • Unsur khusus-antigen membawa tanda pengenalan yang sistem imun gunakan untuk mengenali mikrob dan sel asing.
Transfer factor boleh dijumpai walaupun di dalam sistem imun yang paling primitif. Oleh yang demikian, unsur pencetus dan penindas transfer factor adalah universal (umum) dan boleh memindahkan imuniti melangkaui batas spesies. Justeru, transfer factor dari lembu dapat memberikan imuniti dalam tubuh manusia. Unsur khusus-antigen boleh memindahkan imuniti di antara spesies  apabila berlaku pindah silang antara patogen khusus-antigen, seperti dalam kes cacar dan cacar lembu, E. coli, dll.

Proses Mengenali Penceroboh Asing

sistem imun 
 1. Transfer factor bergerak ke arah reseptor (penyambut) sel T.
 2. Transfer factor masuk ke sel T.
 3. Transfer factor ditarik masuk ke dalam sel T.
 4. Transfer factor bercantum dengan struktur dalam sel T.
 5. Sitokines dikeluarkan.
Sumber:

Natural Immune Booster: Transfer Factor, William J. Hennen, Ph.D., Woodland Publishing, 1998.

The Super Supplement Combination for Optimal Immune Function: Enhanced Transfer Factor, William J. Hennen, Ph.D., Woodland Publishing, 2000.

A New Basis for the Immunoregulatory Activities of Transfer Factor - an Arcane Dialet in the Language of Cells, Lawrence HS, Borkowsky W. Cell  Immunol, 1983.

Structural Nature and Functions of Transfer Factors, Kirkpatrick CH. Annals of The New York Academy of Sciences, 1993.Sistem Imun: Pelindung Kesihatan Kita

sistem imunSistem imun melindungi kita dari penceroboh asing seperti virus, bakteria, kulat, protein asing dan sel kanser. Ia adalah satu sistem yang sangat canggih, anugerah Yang Maha Pengasih, yang merupakan perlindungan terbaik dari sebarang penyakit berbahaya. Tiada ubat yang dapat menandingi sistem imun yang sihat. Secara ringkas sistem imun terdiri daripada sel khas, protein, tisu dan organ (nodus limfa, sistem pernafasan, limpa, kulit, apendiks, perut dan usus). Di dalam artikel ini saya akan terangkan serba sedikit mengenai tugas beberapa pemain dalam sistem imun:

Makrofaj (atau fagosit) - Sel darah putih yang berbentuk seperti Pac-Man, merupakan barisan pertahanan pertama sistem imun. Ia dengan cepat menyerang mana-mana penceroboh asing dan menelannya (seperti dalam permainan video Pac-Man). Namun kadangkala makrofaj tidak pasti sama ada yang datang itu penceroboh asing atau kawan. Makrofaj sudah tentu tidak mahu memusnahkan sesuatu yang merupakan sebahagian dari tubuh kita. Untuk membantunya mengenali kawan atau musuh, makrofaj akan meminta bantuan sel T-pembantu.

Sel T-pembantu adalah dari kumpulan sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit. Sel T-pembantu akan mendatangi dan melekatkan dirinya dengan makrofaj untuk membantu makrofaj mengenali sama ada yang berada dalam genggamannya itu kawan atau musuh. Sekiranya sel T-pembantu memutuskan ianya adalah musuh, ia akan mengeluarkan hormon yang dikenali sebagai sitokines, yang memberi isyarat kepada sistem imun untuk bertindak dengan pantas. Ini merangsang sel-B untuk bertindak dan menarik lebih banyak makrofaj dan sel T-pembantu untuk datang menyelamat. Sekiranya sel T-pembantu tidak mengenali penceroboh asing tersebut, sistem imun akan menganggapnya sebagai kawan dan membiarkannya. Bayangkan apa yang akan terjadi. Ya, kita akan mendapat penyakit yang berpunca dari penceroboh (mikro-organisma) tersebut. Sebagai contoh virus SARS. Sistem imun kita tidak mengenali mikro-organisma yang kita atau ibu kita belum pernah terdedah kepadanya. [Transfer Factor memainkan peranannya dengan membantu sel T-pembantu mengenali musuh yang datang menyerang].

Sel-B mempunyai kemampuan untuk menembak penceroboh dengan enzim yang dapat menghancurkannya. Sebahagian dari sel-B akan kembali ke nodus limfa untuk membina antibodi bagi melawan penceroboh tadi. Sekiranya penceroboh ini menyerang lagi, sistem imun sudah bersedia mempertahankan diri disebabkan antibodi yang sudah dibina tadi.

Sel pembunuh semula jadi atau sel NK (natural killer) pula memusnahkan apa-apa yang berada di laluannya. Mereka menyemburkan sel yang dijangkiti dengan toksin dan enzim pemusnah, yang akan memusnahkan semua penceroboh asing atau sel yang tumbuh secara tidak normal seperti sel kanser. Apabila sel NK sudah mulai lemah atau tidak aktif dan tidak lagi berupaya memusnahkan sel kanser, disebabkan radikal bebas dan beberapa faktor lain, seseorang itu akan mendapat penyakit kanser. Memperkuatkan sel NK merupakan satu cara yang baik untuk kita memusnahkan sel kanser secara semulajadi (natural). [Transfer Factor Advance Formula dan Transfer Factor Plus Advance ] masing-masing telah disahkan dapat meningkatkan aktiviti sel NK sebanyak 280% dan 430%.

Sel T-penindas boleh diibaratkan sebagai pasukan pengaman yang datang selepas penceroboh asing telah dimusnahkan dan untuk menenangkan gerak balas imun yang beraksi dengan hebat itu. Ia merupakan faktor penting dalam mengawal kerosakan tidak dijangka (collateral damage). Sekiranya gerak balas imun yang begitu aktif tidak dikawal, ia akan menyebabkan kerosakan yang teruk kepada tisu normal di sekelilingnya. Sekiranya sel T-penindas tidur dan tidak dapat mengawal gerak balas tersebut, kita akan mendapat penyakit yang dikategorikan di bawah penyakit autoimun. Terdapat lebih 80 jenis penyakit autoimun, contohnya adalah diabetes jenis 1, artritis reumatoid, psoriasis, sklerosis berganda dan lupus. [Transfer Factor mampu membangkitkan sel T-penindas dari tidur dan mengawal gerak balas imun dari menyerang sel tubuh dan seterusnya menghindar kita dari mendapat penyakit autoimun].

Untuk membolehkan sistem imun melindungi kita seperti yang ditetapkan oleh Yang Maha Pencipta (Al-Khaaliq), kita perlu menjaga kesihatannya. Ia perlukan Vitamin E, Vitamin C, karotenoid, glutation, koenzim Q10, Zink dan antioksidan untuk kekal sihat dan berfungsi pada tahap terbaik. [Transfer Factor RioVida membekalkan antioksidan dan transfer factor yang diperlukan oleh tubuh kita.]

Sekiranya anda merasakan anda tidak perlu mengambil permakanan tambahan untuk kekal sihat sepanjang hayat, fikirkan semula. Sila semak statistik mereka yang mendapat penyakit merbahaya seperti sakit jantung, kanser dan diabetes. Ia memberi kita petunjuk bahawa kita perlu melakukan sesuatu mengenai amalan permakanan kita.Gerak Balas Sistem Imun

Banyak organ dalam badan kita yang mempunyai peranan penting dalam pembangunan dan struktur sistem imun. Ia termasuk sumsum tulang, timus, nodus limfa, limpa, anak tekak, adenoid dan apendiks. Organ-organ tersebut bertanggung jawab ke atas pertumbuhan, perkembangan dan penghantaran limfosit, sel darah putih yang merupakan pekerja utama sistem imun. Limfosit utama adalah sel B, sel T, sel pembunuh semula jadi (sel NK), makrofaj dan sel dendritik. Masing-masing mempunyai peranan tertentu dalam menjaga kesihatan sistem imun dan tubuh anda.

Gerak Balas Utama 

Pertama kali tubuh anda terdedah kepada virus atau bakteria tertentu, sistem imunmengambil masa untuk mengenali organisma yang menyerang dan berfikir bagaimana untuk membunuh mereka. Dalam tempoh tersebut, virus dan bakteria membiak dengan berlipat ganda, justeru meningkatkan masa yang diperlukan untuk me jangkitan sepenuhnya.

sistem imun 
 1. Luka pada kulit akan merosakkan sel dan membolehkan baketria memasuki tubuh, menyebabkan berak balas imun dari makrofaj dan sel imun pencuci yang lain.
 2. Sel mast akan mengeluarkan bahan kimia yang menyebabkan inflamasi, membolehkan sel imun yang lain bergegas ke kawasan bermasalah tersebut.
 3. Sebelum bantuan tiba, makrofaj dan imun sel yang telah ditempatkan di kawasan tersebut terlebih dahulu mula menyerang bakteria, memotong mereka hingga sehingga kecil-kecil dan ianya dipanggil antigen.
 4. Kemudian mereka dibawa ke nodus limfa di mana makrofaj akan bertaut kepada sel B dan sel T. Sel B mula membina antibodi khas untuk antigen atau kuman tersebut.
 5. Antibodi menggerakkan gerak balas dari sel imun tertentu seperti sel NK, makrofaj dan sel T-pembunuh untuk mengerumuni dan membunuh sel yang dijangkiti bakteria.
 6. Sel T-pembantu memberi isyarat kepada antibodi dan sel T-pembunuh untuk terus ke tempat luka.
 7. Ketika sel imun sedang menguruskan kuman, sel lain yang dipanggil platelet mula menyembuhkan luka dengan membentuk kuping yang menutupi luka.

Gerak Balas Imun Sekunder

Bila kali kedua tubuh terdedah kepada virus atau bakteria tertentu, sitem imun mengenali organisma yang menyerang dengan lebih cepat dan tahu bagaimana untuk melawannya. Disebabkan masa yang diambil untuk langkah ini adalah lebih pendek, jangkitan boleh dihapuskan dengan lebih cepat. Transfer Factor menggerakkan gerak balas imun sekunder dengan meminjam ingatan imun dari lembu atau ayam.

sistem imun 
 1. Luka pada kulit akan merosakkan sel dan membolehkan baketria memasuki tubuh, menyebabkan berak balas imun dari makrofaj dan sel imun pencuci yang lain.
 2. Sel mast akan mengeluarkan bahan kimia yang menyebabkan inflamasi, membolehkan sel imun yang lain bergegas ke kawasan bermasalah tersebut.
 3. Sebelum bantuan tiba, makrofaj dan imun sel yang telah ditempatkan di kawasan tersebut terlebih dahulu mula menyerang bakteria, memotong mereka hingga sehingga kecil-kecil dan ianya dipanggil antigen.
 4. Sel B, digerakkan oleh gerak balas imun yang lalu, mula membina antibodi khas untuk antigen atau kuman yang tubuh terdedah kepadanya. Antibodi menggerakkan gerak balas dari sel imun tertentu seperti sel NK, makrofaj dan sel T-pembunuh untuk mengerumuni dan membunuh sel yang dijangkiti bakteria.
 5. Sel T-pembantu memberi isyarat kepada antibodi dan sel T-pembunuh untuk terus ke tempat luka.
 6. Ketika sel imun sedang menguruskan kuman, sel lain yang dipanggil platelet mula menyembuhkan luka dengan membentuk kuping yang menutupi luka.